ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Регионални новини

На концерт в голям столичен клуб 13 групи свирят благотворително за деца от Дома в Михалци

( 0 Votes )

13 български групи ще свирят тази вечер благотворително на концерт в голям столичен клуб. Събраните средства ще са за Дома за деца с умствена изостаналост в павликенското село Михалци.
Цяла ескадрила музиканти се готвим да издухаме софийския club и да се раздадем на макс за идеята. Всички събрани средства ще отидат за децата. Времето, в което живеем, е напрегнато и забързано. Някъде в сърцата ни има едно място, в което е останало свито детството ни. Там играем с приятелите от квартала, там си дърпаме играчките от малкото братче, там ловим жаби и скачаме в локвите, там знаем, че дори да се омажем, има кой да ни измие. Прибираме се след игра и сядаме на масата. Там ни чака семейството…. А те си нямат… Естествено, че съдбите са различни, но винаги може да помогнем, ако поискаме. Защо ли? Защото ще се задвижи добрата сила – ще покажем на света, че семейството е едно голямо понятие. Така музикантите призовават своята публика да се включи в инициативата. Тя е организирана от ръководството на дома и Сдружение “Милостив”. Сдружението развива благотворителни кампании в подкрепа на социални домове в цялата страна.
Домът в Михалци се нуждае от средства за отопление през зимата, за храна и битови пособия за децата.
Всеки, който желае да помогне, може да го направи и чрез дарение по банков път – Община Павликени, бул. “Руски” 4, IBAN – BG77UNCR75278443385100.
Код за вид плащане – 445100, дарения, помощи и други безвъзмездни, получени от страната. BIC КОД – UNCRBGSF, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, клон Павликени.

Източник: dnesbg.com

 

За четвърти път ГЕРБ подкрепя Арт резиденция "Старото училище"

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

За четвърта поредна година павликенското село Горна Липница е домакин на уникалния творчески форум Арт резиденция „Старото училище”. Той е организиран от кмета на селото Юлко Палов и Сдружението за развитие на Горна Липница, като отново ще се проведе с финансова подкрепа от ГЕРБ.

Още през 2010 година, когато течеше подготовката за първото издание на международния форум, организаторите му бяха подпомогнати от общинските съветници от ГЕРБ в Павликени. Тогава местните парламентаристи дариха съветническите си заплати за финансирането на Арт резиденцията, а членове на ГЕРБ в региона направиха лични дарения.

Партията подпомогна и следващите издания на пленера. Тази година артисти от 4 страни ще творят, вдъхновени от местните ритуали.

Източник: dariknews.bg

 

До 1000 лв. стига декар земеделска земя в П. Тръмбеш и Свищов

( 0 Votes )

В момента пазарът на земеделските имоти е динамичен и добър, затова и цените са динамични, казва Ралица Керанова, шеф на агенция “Агро имоти” във В. Търново. До 1000 лв. стига декар нива в П. Тръмбеш и Свищов, а арендатори, фондове и частни инвеститори пренасочват своите капитали в аргарния сектор и търсят възвръщаемост.
Самите цени на земята в някои райони на областта се покачват, в други спадат, а трети са в застой, отчита Керанова. В зависимост от сезона, търсенето и предлагането варира, но независимо от това пазарът си остава стабилен последните няколко години. Сега в периода след жътва продажбите са най-активни.
До 1000 лв. може да стигне декар земя и в Павликени, по селата цената е между 550 – 850 лв., коментира Керанова. В Стражица продажбите варират около 500 – 550 лв. за декар. В Елена почти няма продажби, тъй като районът е планински, а купувачите търсят предимно ниви за обработване. Обикновено най-скъпите земи са втора, трета и четвърта категория и много рядко декар нива може да бъде продадена над 1000 лв.
В момента търсенето на земеделска земя е по-голямо от предлагането, казва шефката на агроагенцията. Рядко се срещат комасирани парцели, повече се предлагат по-малки парчета. Купувачите почти не се интересуват дали районът е комуникативен, а има и инвеститори, които купуват земя, за да я дадат под аренда.
През 2006, 2007 и 2008 г. също имаше добър пазар на земята и повече сделки, след това за няколко години продажбите замират. От 2011 г. отново има раздвижване, коментира Керанова

Източник: dnesbg.com

 

Ечемикът е прибран, изостава жътвата при пшеницата

( 0 Votes )

418 КГ/ДКА Е СРЕДНИЯТ ДОБИВ ПРИ ЕЧЕМИКА, КОЙТО ВЕЧЕ Е ПРИБРАН В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ. Реколтирани са 105 463 дка, а добивите са над 44 тона зърно. Най-високи добиви има в общините Павликени – 455 кг/дка, Стражица и Горна Оряховица – 430 кг, и Полски Тръмбеш – 410 кг/дка. При рапицата, която е почти напълно прибрана, средните добиви са 260 кг/дка.
Заради падналите преди седмица дъждове в региона пшеницата във Великотърновска област е прибрана едва наполовина. От общо засетите 692 069 дка са реколтирани 380 170 дка, като към момента средните добиви все още са добри – 463 кг/дка, а зърното е с много добри качества. Очаква се при стопаните, които не успяха да приберат реколтата по-рано, да има по-ниски добиви, което ще се отрази и на средните стойности за областта. Все още се бави прибирането на житото в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, както в Стражица, където по традиция жътвата започва по-късно от останалите общини. Сред първенците по прибрана реколта е община Павликени, която е приключила на 80% с жътвата.
При земеделците, които успяха да приберат навреме тазгодишната реколта, е кооперацията в Поликраище, където жътвата приключи още в края на юни. Там са и едни от най-добрите резултати - 630 кг/дка пшеница и 520 кг/дка ечемик. Напълно приключи жътвата и частната земеделска кооперация „Плодородие - 95“ в село Никюп точно преди проливните дъждове, които наводниха нивите в региона. „Тази година отново имаме високи добиви – 508 кг/дка при пшеницата и 488 кг/дка от ечемика, а при рапицата добивите са 250 кг/дка. Прибрахме общо 2 хил. тона пшеница, 700 т ечемик и 300 тона рапица“, каза председателят на кооперацията Николай Николов. Все още не са ясни цените за изкупуване на житото, но земеделските производители се надяват на по-добри цени, макар предварителните прогнози да са с около 25 - 30% по-ниски. „Качеството на пшеницата е много добро и затова под 350 лв. за тон няма да продаваме. Ако трябва, ще държим зърното на склад, но няма да го продадем на по-ниска цена. В момента ечемика го даваме на 340 лв. за тон, като средната цена върви между 290 – 300 лв. Но разчитаме, че заради доброто качество на зърното ще имаме и по-добри цени“, каза още Николай Николов.

Източник: borbabg.com

 

Приключи изборният ден на референдумите в две павликенски села

( 0 Votes )

Приключи изборният ден в павликенските села Димча и Върбовка. Днес в населените места се проведоха местни референдуми с въпрос "Съгласни ли сте с изграждането и експлоатацията на една или повече кариери за добив на базалт и варовици в землището на Върбовка/ Димча?".

Три секции приемаха бюлетини в изборния ден. Две бяха разкрити във Върбовка, където гласуваха 508 души от имащи право на вот 985 жители. До единствената урна в Димча отидоха 264 човека от общо 317 избиратели. Изборният ден премина спокойно, без жалби и сигнали за нарушения, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Павликени.

Референдумите се свикваха по икане на инициативни комитети от двете села. Те бяха провокирани от инвестиционните намерения на три фирми за разработка на кариери и добив на базалт и варовици в землищата на двете села. Според местни екозащитници дейността на кариерите може да засегне сериозно околната среда. За организация и порвеждане на двата референдума Община Павликени отпусна от бюджета си 25 200 лв.

За да бъдат валидни резултатите от двата референдума, във Върбовка трябва да гласуват поне 638 души, а в Димча - 286, колкото са упражнили правото си на вот на последните местни избори през 2011 г.

Източник: dariknews.bg

 
Страница 1 от 72

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit